Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Interview voor EditieNL van RTL4
Interview voor EditieNL van RTL4

Arianda Schepens (1 juli 1971)
Kiezen voor je eigen geluk, doen wat je echt wilt. Dat is waar ik voor sta. Ik doe nu de dingen waar ik mijn hart en ziel in kan leggen. Daar word ik blij van. Dat geluk gun ik iedereen. 

Het Verhaal 
Ik had altijd al veel ideeën en interesses. Zo dacht ik ooit dat ik advocaat of psycholoog wilde worden. Dat werd het niet. Toen ik 15 was wist ik het; ik zou kapper worden. Creatief, met mensen en ik kon ondernemer worden. Alles viel hier op z'n plaats. Vol enthousiasme ging ik aan de slag. Op mijn 20ste opende ik mijn eigen salon(netje). Al snel wilde ik meer en 3 jaar later was er een nieuwe, grotere zaak, met schoonheidssalon en zonnestudio. Ook nu kwam weer dat gevoel, is dit het? Niet dus. Ik gooide het roer om, verkocht de boel en besloot een nieuwe droom te vervullen. 

Spreker van TO BE WHAT YOU WANT TO BE
Spreker van TO BE WHAT YOU WANT TO BE

Een theateropleiding volgen. Ongeveer tegelijkertijd ging ik aan de slag bij een castingbureau. Als een soort manusje van alles. Regelde de contracten met de acteurs en producenten, was figurantenbegeleider op de set, deed boekingen en was projectcoördinator. Ook begon ik castings te organiseren en werd zo castingdirector. Daarnaast stond ik als acteur op het podium met Herman van Veen en speelde rollen met o.a. André Hazes jr. en Tim Douwsma. 
In diezelfde tijd ging ik met een collega mee op pad als trainingsacteur. Toen, eind jaren '90, nog echt een pioniersvak. Een opleiding hiertoe bestond nog niet. Je had mazzel als je een trainer tegen kwam die het zag zitten om met je aan de slag te gaan en wegwijs maakte. Die mazzel had ik en omarmde het vak direct.

Ik bleef ook actief als castingdirector en merkte dat veel beginnende acteurs nogal onwennig voor de camera stonden. Daar besloot ik wat aan te doen en begon zo met het geven van auditietrainingen. Nu zijn we twintig jaar verder en is de Hebbes Academy uitgegroeid tot specialist op het gebied van trainingsacteren, werkgeluk, presenteren en stortyelling. In de trainingen die ik geef spreken deelnemers vaak uit dat de training voor hen een startpunt is om eindelijk te gaan doen wat zij écht willen. Om uiteenlopende redenen maken ze die nieuwe start. De één wil eindelijk werk maken van de droom om trainingsacteur te worden. De ander wil beter leren presenteren. Of kan wel wat hulp gebruiken ter voorbereiding op een auditie. Ook ontslag of burn-out kunnen een impuls zijn om een nieuw pad in te slaan.

Tijdens een TV show, tweede van links
Tijdens een TV show, tweede van links
TV interviews voor de Nederlandse Staatsloterij
TV interviews voor de Nederlandse Staatsloterij

Ik ging altijd mijn eigen weg, ook als ik daarvoor de veilige haven moest verlaten. Soms tegen de stroom in, ook als 'men' mij voor gek verklaarde omdat ik een goed lopend bedrijf inruilde  voor een onzeker bestaan. Ik heb geen spijt van mijn keuzes, ook al besefte ik soms pas jaren later waarom ik ze maakte. 

Déjà vu. Mijn zoon zit in groep 3, hij kan niet goed meekomen, maar zijn juf denkt dat hij best slim is. Hij kreeg een dyslexie test. Ik kreeg jaren eerder de boodschap: “Ga maar naar de Huishoudschool”. En toen viel een kwartje. Natuurlijk werd ik geen advocaat of psycholoog. Dat zat er niet in na de Huishoudschool. Dat heeft me er niet van weerhouden om te blijven dromen, maar vooral ook te doen.

Nu zit ik heel erg op mijn plek. Ik prijs mezelf elke dag gelukkig dat ik kan werken vanuit intrinsieke motivatie, eigenheid en bezieling. Omdat geluk het enige is dat zich verdubbelt als je het deelt besloot ik mijn verhaal te vertellen. Dat werd de theatershow TO BE WHAT YOU WANT TO BE, het bijbehorende boek met verhalen van mensen die hun hart volgen en een serie trainingen.

Om anderen te inspireren ook te kiezen voor geluk. Je niets aan te trekken van wat ‘men’ zegt en het roer om te gooien als jij dat wilt. In deze persoonlijke voorstelling vertel ik openhartig over mijn eigen vallen en opstaan. 

Spreker van TO BE WHAT YOU WANT TO BE
Spreker van TO BE WHAT YOU WANT TO BE