Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Ja, ook nu is werkgeluk belangrijk, juist nu!

12 mei 2021

Werk is het afgelopen jaar namelijk enorm veranderd. Misschien niet op inhoud, maar zeker de vorm. We werken zoveel mogelijk thuis, doen alles op afstand, zijn meer op onszelf aangewezen en echt contact maken is online best lastig.
Beetje bij beetje gaan we terug naar normaal. Maar dat normaal zal wel anders zijn dan we kenden. In 31% van de nieuwe cao’s zijn afspraken gemaakt over thuiswerken (was 8%). 53% van de werknemers wil dat ook graag. 15% minder spitsverkeer lost de files op, da’s mooi meegenomen. 

Willen we wel terug naar het ‘oude’ normaal? Of gaan we bouwen aan een beter en duurzamer ‘nieuw’ normaal? Dus moet je opnieuw zorgen voor je werkgeluk. Omdat je werk niet meer vanzelfsprekend kunt afwisselen met vakanties, uitgaan, terrasjes, theater of een festival. Als het werk is wat er overblijft is het juist belangrijk dat het leuk is, dat je er voldoening en plezier uit haalt. Hoe doe je dat dan? Dat doe je in eerste instantie samen met je werkgever, jullie zijn daar samen verantwoordelijk voor. Het levert jullie ook beide veel op. Bedrijven die werkgeluk op de agenda hebben gezet hebben tot 25% minder verzuim en de productiviteit ligt 37% hoger. Dat is nogal wat! Voor de medewerker is het natuurlijk minstens zo belangrijk. [Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding]Wij hebben het TOPPS-model ontwikkeld voor Werkgeluk:

- T staat voor Talent. Kan jij je talent kwijt in je werk. Wordt je talent benut.

- O staat voor Onafhankelijk zijn. Hoe onafhankelijk ben je, kan je bepaalde keuzes zelf maken, heb je autonomie of heb je te maken met allerlei onzinregeltjes.

- De eerste P staat voor Personen, de mensen. Werken met fijne mensen, voor mij is dat essentieel, een fijn team hebben. Niet alleen directe collega’s maar ook leidinggevende en fijne klanten kunnen een rol spelen.

- De tweede P staat voor Plezier. Heb plezier in je werk. Johan Cruijf zei ooit: geef me werk waarvan ik hou en ik hoef nooit meer te werken.

- S staat voor jouw stip op de horizon. Het hogere doel. Draag je ergens aan bij wat er toe doet, levert je werk een wezenlijke bijdrage aan de wereld? Voor mij is dat ‘werkgeluk’ verspreiden, anderen inspireren. Ik maak graag de wereld een beetje mooier, waar ik dat kan.

Op dit moment is werkgeluk ‘populair’. Dat is fijn… meestal. Ik vind het vooral belangrijk dat er echt over wordt nagedacht. Wat kunnen wij als organisatie doen, wat kan ik zelf doen. Je brengt veel tijd van je leven op je werk door, neem het serieus en maak er iets moois van! Ook straks, als je weer naar kantoor mag, je klanten weer live kunt bezoeken, weer even een kopje koffie samen kunt drinken, een teambuilding met je collega’s kunt doen, vier het moment. Blijf kritisch kijken of het leuker/beter kan. Ook als je zelfstandig bent. Er kunnen dingen veranderen, interessen bijvoorbeeld. Blijf kijken naar waar jij plezier uit haalt, kost het energie of geeft het energie. Dat is mijn werkgeluk.
Arianda

Afbeelding 5

Klantvriendelijk?

5 maart 2021

De beste sales die er, de beste marketing die er is; klantvriendelijkheid. Meedenken, eerlijk zijn en eventueel ook 'nee' zeggen.
In al mijn 29 jaren van ondernemerschap is dat de grootste les. Je kunt als klant bij iedereen je geld uitgeven, je wilt je geld uitgeven aan die ene, die echte interesse toont, vriendelijk is en net een stapje meer voor je zet. Zo heb ik al 29 jaar dezelfde accountant. Fijn, vertrouwt en altijd oké. Jaar of 10 geleden in goed overleg overgenomen toen onze eerste man met pensioen ging. Inmiddels ook alweer 10 jaar deze nieuwe man, onder de naam van ons vertrouwde kantoor.
En toen, vorige week, eind februari, net voor de belastingaangifte: mail van een groter accountantskantoor, in jubelstemming. Ze gaan uitbreiden! Maar ik ken ze niet, dus had deze mail net zo goed direct kunnen weggooien. Toch lees ik even verder, de mail was niet eens aan mij persoonlijk gericht. Al lezend kom ik erachter dat ze samen gaan met 'mijn' kantoor. En, dat 'mijn' kantoor er per direct mee ophoudt. Huh, waarom stuurt 'mijn' kantoor hierover geen bericht. Dit is toch niet samengaan, dit is weggaan. Ik ga bellen, mailen en appen met 'mijn' kantoor. Dat is gewoon één persoon die al jaren al onze administratie en fiscale zaken doet. Hij reageert niet. Ik geef hem een week, nog iets langer maar er komt geen enkele reactie. Toch even bellen met deze onbekende partij. "Ja, wij hebben alles overgenomen." Huh, jullie zijn niet mijn accountant, ik heb jullie nooit toestemming gegeven. Waar zijn mijn spullen? Wie heeft nu onze inlog voor de belastingdienst? Jullie kunnen mijn gegevens niet hebben want jullie zijn niet mijn accountant. Of ze terug kunnen bellen, degene die erover gaat is er even niet. Of we kennis komen maken... nou, nog even niet lijkt me. Ik heb er zelf een gevonden, met jullie wil ik niets te maken hebben!
Arianda

Afbeelding 6

Beste opleider van Nederland!

29 januari 2021

Voor het tweede jaar op een rij genomineerd tot beste opleider van Nederland, door Springest. Ben er stil van. De eerste keer is toch altijd leuker. Dat was januari 2020, toen ik hoorde dat ik genomineerd was over 2019. Het kwam onverwacht. Wist dat deze verkiezing bestond, maar ik als hele kleine speler had nooit gedacht hier in de buurt te kunnen komen. Nu, de tweede keer hoopte ik al een klein beetje om nog een keer mee te kunnen doen. En dan ook nog in dat hele lastige jaar 2020. Het lukte, vandaag kreeg ik het te horen. Wederom tweede. Het voelt goed, heel goed zelfs. Als top 3 mag ik het logo gebruiken en alles er omheen. Er wordt gekeken naar het aantal reviews en de score hiervan. Ik besef ook dat ik nooit eerste kan worden. Ik zit in de categorie training en opleiding, samen met alle grote opleiders van Nederland. Er wordt ook gekeken naar het aantal reviews, daar kom ik natuurlijk niet in de buurt. Maar het is oké, ik ben heel blij met wat ik wél heb kunnen behalen. En, of ik nou volgend jaar weer in de top-3 zit of niet, voor mijn deelnemers zal ik alles op alles zetten om voor hen de beste opleider te zijn.
Arianda

Afbeelding 7

Een gemixt koppel!

5 januari 2021

Een rustige, frisse wandeling langs de Dommel. Altijd mooi hier. Komt er een koppeltje of ons af. In de verte denk ik nog zijn het nou 2 zwanen of toch 2 ganzen. Een mix dus! Wat leuk. Ben even blijven kijken of het wel echt een stel was. Alles lijkt erop. Ze gedragen zich echt als koppel, beschermen elkaar. De gans maakt herrie als er iemand in de buurt komt en gaat voor de zwaan zwemmen. Koppies bij elkaar en samen trekken ze verder. Grappig om te zien en leuk dat ze elkaar gevonden hebben. Arianda

Een gemixt koppel!
Een gemixt koppel!