Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Ook werkgeluk gaat over duurzaamheid

25 augustus 2020

Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk. Je huis isoleren, zonnepanelen en een warmtepomp? Wellicht, als het bij jou en jou situatie past. Bij ons kon het en wij zijn er erg blij mee. We vangen zelfs het regenwater op om de toiletten mee door te spoelen en als het nodig is de tuin mee te besproeien. 
Maar duurzaamheid is veel meer. Ook meebewegen met de markt, met je vak, je werk. Dat is ook duurzaamheid. Ben je gelukkig met wat je doet? Kan je het volhouden tot je pensioen? Of moet je denken aan iets anders? Dat is ook duurzaamheid, nadenken over jezelf in jouw werksituatie.

OOK WERKGELUK GAAT OVER DUURZAAMHEID
OOK WERKGELUK GAAT OVER DUURZAAMHEID

CATEGORIE STERKE VERHALEN

14 augustus 2020

Al 2 weken zeurende kiespijn. Met knikkende knieën naar de tandarts. Hij zegt dat het onwaarschijnlijk is dat ik last heb van de kies waarvan ik aangeef last te hebben, 'die heeft 24 jaar geleden al een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Als het goed is zit daar geen levende zenuw meer in'. Toch doet díe kies pijn. Dan een foto om te kijken wat er aan de hand is. 'Nou mevrouw, ik kan me voorstellen dat u daar last van heeft. De wortelkanaalbehandeling destijds is niet volledig uitgevoerd. De zenuwen lopen tot in de wortelpunt, zoals u op de foto kunt zien zijn de kanalen niet tot in de punt behandeld. En, ziet u dat rechte witte stuk onderin uw kies? (rood omcirkeld) Dat is de vijl die 24 jaar geleden is afgebroken bij de behandeling. Aan de andere kant (blauw omcirkeld) zit er waarschijnlijk ook een. U heeft veel geluk dat het zo lang goed is gegaan.’ Helaas geen nieuwe wortelkanaalbehandeling mogelijk hierdoor. Hij is eruit. Best gek, zo’n ‘krater’ in m’n mond.

CATEGORIE STERKE VERHALEN
CATEGORIE STERKE VERHALEN

Ik heb het mooiste vak van de wereld!

19 juni 2020

Trainingsacteren, toch echt het mooiste vak van de wereld. Ik doe het al meer dan 20 jaar met veel plezier, écht met veel plezier dit vak uitoefenen, jarenlang. 
Elke dag is anders. Elke organisatie, alle mensen en alle gesprekken. Soms ben ik een chagrijnige directeur, ik word ook wel eens vier keer per dag ontslagen. Een trainingsacteur speelt niet alleen een rol, maar kan daarna ook aangeven wat er gebeurde. Waar het om gaat is het effect van je gedrag op een ander. Een trainingsacteur kan dat helder weergeven in de vorm van feedback. Dus zonder oordelen en aannames, hoe moeilijk dat ook is, juist omdat het zo menselijk is. Dat is precies wat me zo aantrekt in het vak. Ik begon ooit met een theateropleiding. Kwam via een collega in 1998 in contact met het vak van trainingsacteur. Wist meteen dat dit was wat ik wilde. Toen nog een pioniersvak. Ik heb het in de praktijk geleerd van trainers die me aan de hand namen. Tegenwoordig verwachten trainers/opdrachtgevers meer. Ze willen dat je didactisch onderlegd bent en kennis hebt van modellen en werkvormen. Inmiddels ben ik ook al meer dan 10 jaar trainer in dit vak. Dit alles naast mijn theatershow over werkgeluk. Dat maakt mijn werkgeluk: trainingsacteren, trainen en theater. Volgende week ga ik, na bijna 4 maanden, weer ‘live’ aan de slag. Ik kan niet wachten!

IK HEB HET MOOISTE VAK VAN DE WERELD!
IK HEB HET MOOISTE VAK VAN DE WERELD!

Terug naar ‘normaal’?

7 mei 2020

Kunnen we terug naar 'normaal'? Wat is normaal? Terug naar zoals het was? Willen we dat dan? Wat ik wél weet is dat ik weer contact met mensen wil. Echt contact, geen online afspraak. Ik wil weer naar het theater kunnen, uit eten, een terrasje, met vrienden en familie afspreken, naar de bios en nog veel meer. In dit rijtje hoort ook mijn werk. Dat maakt mij ook gelukkig! Dat moet bijna elke dag en nog veel jaren. Je zou denken dat werkgeluk nu op een laag pitje staat. We zijn namelijk aan het overleven. Maar hebben ook alle tijd om na te denken over dat werk. Is dat nog wel wat ik wil? Doet het er toe? Misschien kom je er nu achter dat vooral je collega’s het werk leuk maakte. Het contact met de anderen dat er nu juist niet is. Ik weet wat ik wil: echt werk, met echte mensen. Mensen opleiden, repeteren met Hebbes Theater en anderen inspireren in een volle theaterzaal met onze show. Dat wil ik! Er zijn ook dingen die ik niet meer terug wil. Vliegen tot we er bij neervallen, schepen uit China met allerlei troep die wij hier voor een habbekrats bestellen. Files en opgepropt in de trein zitten. Markten met (levende/wilde) dieren in China. Zullen we daar niet naar terug gaan? Ik hou niet zo van regels. Kunnen we dit zelf? Minder vliegen, of moet het op de bon? Minder consumerende levensstijl. Geen troep uit China bestellen voor éénmalig gebruik en dan wegflikkeren. Moeten er giga-belastingen op komen of kunnen we het zelf? Meer thuiswerken, op wisselende tijden werken en kritisch kijken naar wat wij mensen doen met onze aarde. Kunnen we dit zelf? Arianda

TERUG NAAR ‘NORMAAL’?
TERUG NAAR ‘NORMAAL’?

Vliegen op de bon?

25 april 2020

Ik zat zomaar te denken… De luchtvaartmaatschappijen (lees KLM) moeten gered worden. Anders veel ontslagen. Het is voor onze aarde tegelijk belangrijk dat we minder gaan vliegen. Velen deden dat al, hoor ik om mij heen. Toch zullen er ook veel mensen zijn die heel graag weer met het vliegtuig op vakantie willen zodra het kan. Wellicht is er straks ook minder behoefte. Immers die klantafspraak in Madrid deed men nu noodgedwongen online en dat ging ook goed. Als we nu eens zouden gaan vliegen op de bon? Ieder mens mag een x aantal vliegkilometers per jaar opnemen. Als je meer wilt vliegen kan je vliegkilometers bijkopen van mensen die niet vliegen. Als iemand het echt noodzakelijk vindt om meer te vliegen kán het wel. Maar er is dus altijd een max. Zo verdienen de mensen die niet vliegen iets extra’s omdat ze goed bezig zijn. Er kan niet méér gevlogen worden dan het aantal vliegkilometers dat p.p. wordt uitgegeven. Wel Europees regelen natuurlijk, of liever nog wereldwijd. Idee? Arianda

VLIEGEN OP DE BON?
VLIEGEN OP DE BON?

GEEN BEZOEK...

12 april 2020

Je zou maar in een verpleeghuis verzorgd worden in deze tijden. Je geliefde zou maar in een verpleeghuis verzorgd worden in deze tijden. Zoals de opa van mijn kinderen, vader van Hans en mijn schoonvader… Geen bezoek, het kan echt niet. We begrijpen het. Hier in Brabant al langer dan het landelijke beleid. Begrijpelijk maar niet minder dramatisch. Bericht: op de afdeling is verdenking van het coronavirus. Bericht: op de afdeling is het coronavirus vastgesteld. Hij is al zwak, ze gaan morfine toedienen. Er mag iemand bij, omdat het nu wel erg slecht gaat. Wel zelf voor een goed mondkapje zorgen; hier op de afdeling heerst immers ‘het’ virus. Hoe kom je aan zo’n ding? Anderhalf uur voordat ze morfine gaan toedienen… een mondkapje regelen. Hoe dan? Nou is Hans een klusser en ging nog even goed op zoek in de schuur. Eén gevonden, nieuw in de verpakking. Voor eventuele klussen met verf of andere ongezonde dingen. Het juiste mondkapje, met de juiste normering. Heel snel naar zijn moeder brengen, dan kan ze haar man nog even zien. Dat is fijn. Paar dagen later. Bericht: hij zal niet meer bijkomen. Enkele uren later, het toch nog onverwachte bericht: hij is er niet meer. Een dag later, het toch nog onverwachte bericht: uit de test is gebleken dat hij antistoffen van corona in zijn lichaam had. Rust zacht. Hans en Arianda

GEEN BEZOEK...
GEEN BEZOEK...

JA, IK HEB GEHAMSTERD.

2 april 2020

Tenminste, als het betekent dat je wat extra boodschappen koopt, meer dan anders. Kwam het door mij dat die verpleegkundige niets meer te eten had na haar dienst?
Ik ging boodschappen doen, het was ongelooflijk druk en corona was al in het land. De supermarkt in Brabant is dan geen fijne plek om te zijn. Ik ging met een volle boodschappenkar de deur uit. Hij is altijd al behoorlijk vol als ik mijn wekelijkse boodschappen doe, huis met (bijna) volwassen kinderen en wijzelf natuurlijk. Toch had ik wat extra’s gekocht, ipv twee pakken gehakt wel drie bijv. en nog wat dingen. Overigens geen wc papier, dat stond niet op m’n lijstje en had ik dus nog. Ik zit inmiddels in de derde week dat ik de deur niet meer uitkom. Man met een longaandoening, wil geen enkel risico nemen en zo min mogelijk in de deur uit. Is het dan slecht dat ik wat extra’s heb gekocht omdat ik zo min mogelijk naar de supermarkt wil gaan? Nu denk ik dat veel mensen er zo over dachten. En natuurlijk begrijp ik ook dat als iedereen iets meer meeneemt de winkels dat merken. Dat was niet mijn bedoeling, ik wilde gewoon niet terug naar die winkel, het in elk geval zo lang mogelijk uitstellen. Sorry daarvoor.
Nu bestellen we onze boodschappen, voor zover dat lukt in elk geval. Site is overbelast en vaak zijn de bezorgmomenten al weg. Een lieve vriendin neemt regelmatig wat boodschappen mee en zet ze voor de deur. Heel fijn. Inmiddels ben ik ook niet meer welkom in de supermarkt. Ik hoest al een tijdje. Heb ik vaker, duurt lang en wordt erger naar mate er meer pollen in de lucht zitten, binnen blijven helpt ook niet, dan doen de huisstofmijten hun werk. 
Nu dus geen trainingen, het was een mooi en volgepland voorjaar. Er stonden ook nieuwe ontwikkelingen op de planning, alle trainingen, workshops en theatershows geannuleerd. Ik had ook een heleboel paaseitjes gehamsterd, voor alles wat toen nog door leek te gaan. Lekker dan, nu moeten we ze zelf maar opeten.... Arianda

JA, IK HEB GEHAMSTERD.
JA, IK HEB GEHAMSTERD.

CORONA: ‘ZE WAREN TOCH AL OUD’

13 maart 2020

China leek zo ver weg, Italië ook. Misschien Brabant zelfs, voor sommigen… Dat heb ik tenminste wel eens gedacht; ver weg. En nu, ik woon in Brabant. Nu kan ik nog zeggen dat er hier in ons dorp in elk geval geen corona is, wel in de gemeente, helemaal aan de andere kant van het kanaal. Is dat dan ver weg? Niets is meer ver weg. Er zijn nog steeds mensen die zeggen dat het maar een griepje is, niet zo moeilijk doen. Het is natuurlijk echt wel anders dan een griepje. Bij elke overledene aan corona wordt gemeld dat de persoon al ziek was of heel oud en een zwakke gezondheid had. Alsof het dan niet erg is! Ik heb gelukkig mijn ouders nog, dat wil ik graag nog even zo houden. Ze zijn behoorlijk gezond en in de 80. Zouden zij ook zo’n berichtje worden? Waren toch al oud… Ik heb ook een man, mét longaandoening en nog lang, heel lang geen 80. Zou dat ook zo’n berichtje zijn? Hij was toch al ziek… Een bevriende buur met longemfyseem en nog niet aan de pensioengerechtigde leeftijd… Maar hij was toch al ziek? Mensen die chemo nodig hebben, een transplantatie hebben ondergaan, hartpatiënt zijn of om andere redenen een zwakke weerstand hebben. Ja, ik erger me daaraan, alsof het dan niet erg is! Het zouden maar je ouders, vrienden, partner of jijzelf zijn. Goede maatregelen nu, het moet even. Deze verantwoordelijkheid moeten we met z’n allen nemen. Arianda

CORONA: ‘ZE WAREN TOCH AL OUD’
CORONA: ‘ZE WAREN TOCH AL OUD’

LIEVE ZZP-ER, OF TOCH, ONDERNEMER?

12 februari 2020

Wat ben je nou, en wie bepaalt dat? Weet je dat onze wetgever geen duidelijke definitie heeft van een ZZP-er. Vreemd ook dat je wordt beoordeeld naar iets wat je niet hebt (personeel) en ook niet wilt (personeel). Heel veel jaren geleden werd ik ondernemer, mét personeel overigens. Toen ik jaren later dat bedrijf verkocht ging ik zelfstandig verder in een andere bedrijfstak. Ik liet me inhuren door meerdere bedrijven/bureaus. Volgens de huidige definitie werd ik toen (23 jaar geleden) ZZP-er. Alleen bestond dat nog niet, ik bleef dus gewoon ondernemer, maar dan zonder personeel. Begrijp jij het nog? Het wordt nog gekker; nu ben ik nog steeds zelfstandig, heb geen personeel (alleen ZZP-ers die me regelmatig bijstaan) en ik ben toch géén ZZP-er. Hoe kan dat nou? Omdat ik trainingen en theatervoorstellingen ontwikkel in eigen beheer. Met eigen ruimte en ze zelf aan de eindgebruiker aanbied. Dus als 'men' het over de ZZP-er heeft, hebben ze het niet over mij, want dat ben ik niet. Die winkelier zonder personeel dus ook niet. Een ZZP-er kan gewoon vanuit een BV werken en een eenmanszaak kan personeel hebben. Volgens mij wordt het er niet echt duidelijker op. ZZP staat dus niet voor Zelfstandige Zonder Personeel, maar voor een zelfstandige die zich laat inhuren door andere bedrijven voor werk dat ook in loondienst uitgevoerd zou kunnen worden. Dat is dus heel wat anders! Er is een heuse hetze gaande tegen deze vorm van professionaliteit en ondernemen. Want ‘ze’ (de ZZP-ers) zouden het hele sociale stelsel ondermijnen. Die groep betaalt óók belasting hoor! Sterker, onze overheid heeft het zelf in de hand gewerkt door die enorme zorgplicht neer te leggen bij de werkgever, ook bij kleine werkgevers. Het is voor vele onmogelijk om daaraan te voldoen waardoor zij dus geen personeel aannemen. Ja, er zijn groepen ZZP-ers die dat zijn tegen wil en dank. Denk aan de pakket- en maaltijdbezorgers die verplicht werden om als ZZP-er aan de slag te gaan terwijl ze dat niet wilde en dat werk heel goed in loondienst gedaan kan worden. Daar zit een probleem, ga dat oplossen! Kennelijk is de wil er niet. Of is het misschien zelfs fijn dat die arme ZZP-bezorgers er zijn. Want daardoor kunnen ze een hele groep ondernemers framen. Want dat is wat er gaande is. Steeds worden de bezorgers als voorbeeld gebruikt waarom het ‘slecht’ zou zijn dat er zoveel ZZP-ers zijn. De bezorgers zijn onderdeel van die groep, maar dat is het enige waar over gesproken wordt. Er zijn ook veel ZZP-ers zijn die hier bewust voor hebben gekozen en hiermee een prima boterham verdienen. En kijk nu; die groep bezorgers wordt gebruikt om een hele groep ondernemers weg te zetten alsof ze het hele stelsel ondermijnen én niet voor zichzelf kunnen zorgen. Tegelijk krijgen zij die echt hulp nodig hebben het niet. Arianda

LIEVE ZZP-ER, OF TOCH, ONDERNEMER?
LIEVE ZZP-ER, OF TOCH, ONDERNEMER?

ZEKERHEID BESTÁÁT NIET!

21 januari 2020

Flexcontracten zijn slecht, mensen hebben zekerheid nodig. Dat roepen onze expert over ‘de markt’. Nou; deze expert denkt er anders over! Want zekerheid bestaat niet. De enige zekerheid die je hebt is verandering, alles verandert. Ik had een kennis die jaren geleden bij de V&D ging werken en niet bij dat leuke kleine boetiekje om de hoek. Niet omdat ze dat de leukste keus vond, nee, omdat ze dan ‘zekerheid’ had. Inmiddels weten we beter. Misschien moeten we leren om daar mee om te gaan ipv te streven om iedereen zoveel mogelijk (schijn)zekerheid te bieden en alles in beton te gieten. Leren omgaan met het gegeven dat alles continue verandert en zekerheid een illusie is. Werk aan de winkel voor de gewone man maar ook voor de overheid, hypotheekverstrekkers en het onderwijs. De wereld verandert, verander mee, dat lijkt me een beter advies! Arianda

ZEKERHEID BESTÁÁT NIET!
ZEKERHEID BESTÁÁT NIET!